Een deeg-kneder aanschaffen? Lees hier belangrijke aandachtspunten! | Bakkerijwereld

In mijn vorige notitie heb ik uitleg gegeven wanneer en waarom een kneder voor jou de beste optie is mbt thuis broodbakken. Vandaag ga ik een stap verder, wanneer je de 1e keuze gemaakt hebt qua type machine kun je uitdiepen welke kneder dan voor jou het beste voldoet. Elke machine heeft zijn voor en nadelen, lees hieronder een aantal zaken die je nergens anders op het internet te lezen krijgt! (tenzij jij dit stuk zo interessant vind dat het gedeeld word :-)

Hieronder geef ik jou een handvat om een eventuele keus te maken. Een kneder is een kneder zou je zeggen. Toch zitten er wel wat verschillen in kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid bijvoorbeeld. Laten we ze eens gaan doorlichten, bewust ga ik het hier niet over merknamen hebben!!!:

Design:

Naar mijn mening zijn het allemaal geen “keuken-prinsesjes”... tenzij je van lomp en vierkant houd. Een kleurtje kan wel wat goed doen in combinatie met RvS onderdelen. Toch staan de meeste kneders hierdoor in een keukenkast of bijkeuken. Dit heeft ook wat met het formaat te maken. Daarnaast zijn ze in alle gevallen een pak zwaarder in vergelijking tot een keukenmachine welke (vaak) in kunststof uitgevoerd zijn.

1 snelheid, 2 snelheden of variabele snelheid:

Eigenlijk is het aanschaffen van een machine met meerdere snelheden alleen een pluspunt wanneer je haast hebt. Hierover heb ik dan ook wat uit te leggen: Professionele bakkerijen hebben kneders met 2 motoren. (1 voor kuipaandrijving en 1 voor de spiraalhaak) Wanneer een dergelijk apparaat in de 2e versnelling gaat draaien, gaat de haak sneller rond maar de kuip niet. Hierdoor word de knelling intensiever! De kneders welke thuis gebruikt kunnen worden hebben maar 1 motor waarmee zowel haak als kuip op aangedreven worden. Wanneer deze dus in een hogere snelheid gaat draaien gaat de kuip evenredig mee sneller draaien! Het deeg zal een paar minuten sneller klaar zijn, maar het kneden word niet intensiever. Naar mijn mening dus totaal overbodig, terwijl het apparaat er duurder van word in aanschaf.

Model deegkuip (mengkom):

Er zijn machines waarvan de kom diep en smal is, maar ook zijn er modellen waarbij de kom breder en ondieper is. Voor het kneden zal het weinig of niets uitmaken. Wel werkt een wat bredere kom praktischer. Een argument waar je niet snel aan zal denken, toch doet dit een hoop mbt gemak. Je kunt je voorstellen dat bij een bredere deegkuip het leegmaken, -maar ook het schoonmaken- wat gemakkelijker gaat omdat je er simpelweg beter bij kunt komen. Zeker voor mannen een aspect ivm vaak wat grotere handen. Lastig zo’n deegkuip die vast gemonteerd is op de machine, hierbij kom ik gelijk op het volgende punt..

Vaste of verwijderbare kom:

Beide zijn te koop, toch adviseer ik er een te kiezen met een vast gemonteerde deegkuip. De levensduur is langer bij een vast model, bij een losse kuip moet de “kop” van de machine omhoog gescharnierd kunnen worden. Dit betekend dat er onderhuids een koppeling in moet zitten welke in elkaar valt wanneer de kop omlaag gaat (in werkende stand). De kans is groot dat de koppeling niet helemaal goed gepositioneerd is wat slijtage geeft bij sluiten. Daarnaast is er een vergrendeling nodig welke ook zal slijten na een X aantal keren gebruik. Eigenlijk gewoon logica. Elke vorm van “koppeling zal slijten. Als voorbeeld: De koppeling van een aanhanger of caravan slijt ook... Het heeft natuurlijk ook wel een voordeel, het reinigen zal wat makkelijker gaan, maar vuil kan ook weer makkelijker in de machine komen. Extra nadeel: aanschafprijs een model met verwijderbare kom is duurder in aanschaf.

Reinigen:

Niet al te moeilijk over doen... Schoonmaken met water is eigenlijk al voldoende. Dat klinkt misschien wat vies, maar alles dat in een deegkneder word bereid zal nog in de oven gaan. Bacteriën gaan allemaal dood bij hoger dan 65 graden Celsius. Zeepresten in je deegkuip zijn misschien wel kwalijker..

Grilbeveiliging of dichte beveiliging:

In het gebruik (zeker voor een wat minder ervaren “bakker”) zal de gril makkelijker zijn omdat het deeg beter te bekijken is. Een nadeel is dat er makkelijker wat in kan vallen tijdens draaien. Denk aan een mes of iets dergelijks. Kneders zijn sterk genoeg om dan gewoon door te draaien met beschadiging van de deegkuip bovendien. Je zal niet die eerste zijn kan ik je melden uit ervaring... Naast dit stukje veiligheid heeft een open gril nog een nadeel. Wanneer iets makkelijk naar binnen kan, gaat er ook makkelijk iets uit. Dan heb ik het natuurlijk over bloem (stof). Zeker belangrijk in combinatie met het volgende punt.

Waar haalt de motor z'n frisse lucht vandaan:

Een motortje dat in werking is blaast warme lucht, dit betekend dat hij ook ergens lucht vandaan trekt. Het is prettig wanneer dit schone lucht is! Let op dat de ventilatie gaten aan de achterkant en/of onderkant zit. Wanneer de gaten in het frame bijvoorbeeld aan de zijkant zitten, zal dit dichter bij de deegkuip zijn. In combinatie met eerder genoemde gril-beveiliging kan het zijn dat er stoffige lucht aangezogen wordt tijdens deeg kneden. Na verloop van tijd zal het smeervet in de machine dik worden door vervuiling. Dit zal na bepaalde periode slijtage geven op draaiende delen. Het lijkt wat ver gezocht misschien. Al werk je nog zo netjes, na gebruik zie je toch altijd wel wat stof op je apparaat (o.a. achter de kom te zien) en dit kan dus ook de machine in binnen sluipen.

Snaar of Ketting aandrijving:

In principe draait het beide goed, maar ik heb wel een duidelijke voorkeur en dat is de ketting/tandwiel combinatie. Ik zal je uitleggen waarom: Een snaar is van kunststof of rubber achtig materiaal. Net als bij een fietsband zal dit bij uitdroging haarscheurtjes krijgen. Deze ontstaan na verloop van tijd bij stilstaan. Zelfs wanneer je elke dag een deegje kneedt, staat het apparaat zo'n 23uur en 3 kwartier stil. Daarnaast heeft het wat minder grip t.o.v. een ketting. Een tandwiel grijpt in de ketting en houd de ketting op zijn plek. Een snaar heeft een aantal groeven aan de binnenzijde, deze zorgen er voor dat de snaar niet naar boven of onder verschuift maar zorgen niet voor extra grip omdat ze in de draairichting gesitueerd zijn (horizontaal). Misschien zijn er ook modellen met verticaal getande snaren, maar ik ken ze niet in dit formaat.

Model van de spiraal deeghaak:

Het model van de haak (spiraal) zorgt er voor dat het deeg onderin de kom blijft en niet omhoog trekt. (Bij een machine op 230V zal dit altijd vanzelf goed moeten zijn, een krachtstroom machine kan verkeerd om draaien. Dan trekt het deeg omhoog in de haak. Om dit goed te krijgen moeten er 2 aders van het snoer anders aangesloten worden -L1 en L2 verwisselen in de krachtstroom stekker-). Des te meer kromming in de spiraalhaak, hoe intensiever er gekneed wordt! Dit kan ook teveel zijn, dan mengt hij de grondstoffen zeer snel en vocht is snel vermengd met de droge stoffen. Maar bij een kleine hoeveel zal het ontstane deeg zich vormen tot een kegel in de haak en mee “tollen” in plaats van kneden. Vraag dit duidelijk aan de verkoper om te kijken of dit aansluit bij je wensen, anders leid dit tot ergernis!!!

Minimum/maximum bloem dat de machine kan kneden:

Bij professionele bakkerijen houden wij de volgende stelling aan: Een kneder moet mimimaal 10% kunnen kneden ten opzichte van het maximum gewicht. Bijv.: Maximaal kuipvulling 100kg bloem, dan minimaal te draaien 10kg. Dus voor een model dat max 5kg deeg kan kneden (ongeveer 3kg bloem/meel) moet dus ook een deegje kunnen maken van 300gr bloem/meel. Zoals hierboven al genoemd bepaald de vorm van de haak dit sterk, maar er is ook nog een ander belangrijk punt: (zie volgende alinea).

Afstand tussen de haak en de mengkom/deegkuip:

Hoe kleiner de afstand tussen haak en kom, des te beter worden de grondstoffen opgepakt. Wanneer de afstand wat groter is bestaat de kans dat er losse grondstoffen in de hoek van de kom los blijven en niet worden opgenomen in het deeg. Natuurlijk kun je dit met de hand omgooien tussendoor maar ik ben van mening dat je een machine niet koopt waarbij je hem moet helpen. Gewoon aanzetten en weglopen, dat is wat je wil! (de deegkneders blijven sowieso altijd stilstaan en gaan niet wandelen op het aanrecht tijdens draaien!)

Voor de echt fanatieke broodbakkers:

Wanneer je altijd bijvoorbeeld 5kg deeg wil kneden adviseer ik geen kneder te kopen die max 5kg deeg kan draaien maar 1 maatje groter! Vergelijk: als je met een auto altijd op de top van zijn kunnen rijdt, zal deze het minder lang volhouden dan wanneer je 70 a 80% van zijn kunnen gebruik maakt! Natuurlijk is af en toe vol gas prima.. (dit laatste geldt ook voor alle keukenmachines!!!)

Details:

Mijn ervaring is dat er ook nog een paar verschillen in details zitten. Denk bijvoorbeeld aan lengte van snoer bijvoorbeeld, irritant als het zo'n kort dingetje is.. Kunststof delen/kappen worden onder invloed van daglicht oud en bros, na een aantal jaren kan dit makkelijk breken. Ook verkleurt kunststof makkelijk onder invloed van daglicht.

Prijzen:

Echte deegkneders zijn in vele prijsvariaties verkrijgbaar. vanaf zo'n 450,- tot 1900,- voor thuisgebruik of klein professioneel. Ik denk niet dat de duurste per definitie de beste is. Vaak betaal je dan ook voor merknaam.. Het is de kunst om die met de juiste prijs/kwaliteit verhouding te vinden. Occasion zie je ze zelden of nooit te koop staan. Meestal weet de verkoper al iemand voor de machine en word die onderhands verkocht.

Waarde behoud:

Door bovengenoemde occasion schaarste zijn deegkneders ook bijzonder waardevast! Wanneer je (om wat voor reden dan ook) stopt met degen kneden, heb je hem binnen een week verkocht. Dit is totaal anders bij keukenmachines, daar zijn sowieso veel meer aanbieders in en er zijn er duizenden verkocht. Je ziet ze dan ook overal op verkoopsites staan.


Ik hoop dat bij publicatie van deze notitie e.e.a. duidelijk is geworden waarop te letten bij aanschaf van een -voor jou- geschikte deegkneder. In de zoektocht kun je Googlen op o.a. Maxima, Famag IM5, BW-sm5, Rofco KN4, Haussler (rijtje is oplopend in prijs).

Nu heb je veel aandachtspunten gelezen welke een handvat kunnen zijn bij de keuze van een -voor jou- beste deegkneder! Om overzicht te houden/krijgen kun je evt. een schema maken met verticaal de merknamen en horizontaal belangrijke punten als min-max deeg, formaten van de machines etc. etc.

Schrijf je punten op en stel daarna je vragen aan de verkopende partij! Reviews doen het ook goed, maar let op dat je geen appels met peren vergelijkt! Persoonlijk vind ik reviews meer zeggen over een verkopend adres (bedrijf/persoon) op zich dan over een product. Iedereen gebruikt en ervaart het anders omdat de wensen per persoon zeer uiteenlopend zijn!!

Bij Bakkerijwereld in Ede zijn we altijd bereid je verder te helpen, een advies is pas een goed advies wanneer dat aangepast is op jouw doel, wensen en ervaring! Wij zijn te bereiken via info@bakkerijwereld.com of 06-40996849 (Whatsapp, Messenger, FB-pagina, LinkedIn etc.)

Bedankt voor het lezen, ik hoop je bij deze weer verder geholpen te hebben! Tot de volgende Notitie.

Mvg. Jan van Snippenberg

Deel dit met anderen